După două săptămâni de dezbateri și divergențe, țările prezente la conferinţa COP26 de la Glasgow privind combaterea schimbării climatice au aprobat sâmbătă seară un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale.
Conferința, găzduită de Regatul Unit, a dat posibilitatea părților să treacă în revistă progresele obținute în ceea ce privește angajamentele pe care și le-au asumat în temeiul obiectivului Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală cu mult sub 2 °C față de nivelurile preindustriale și de a continua eforturile de limitare a acesteia la 1,5 °C.
Acordul adoptat sâmbătă prevede accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, susținând limitarea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
COP26 face apel, în declaraţia finală, la ţările lumii să înceapă renunţarea treptată la cărbune, în primul acord de acest tip. Acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei „renunţare treptată” la cărbune cu expresia „reducere treptată”, în urma unei propuneri din partea Indiei.
În punctul critic al limitării temperaturilor, în timp ce planeta se află conform ONU pe o traiectorie „catastrofală” de încălzire de 2,7 °C față de epoca preindustrială, textul solicită statelor membre să-și crească angajamentele cu o regularitate mult mai mare decât era prevăzut în acordul de la Paris, începând din 2022.
Formularea a fost atenuată pe parcursul versiunilor și până în ultimul moment înainte de adoptarea în plen, la insistențele Chinei și Indiei în special. Versiunea finală solicită „intensificarea eforturilor pentru reducerea cărbunelui fără sisteme de captare (a CO2)”.
Salutând „bineveniţii paşi înainte”, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a enumerat obiectivele „nerealizate”, precum ajutorul financiar pentru ţările cele mai sărace, sau „sfârşitul subvenţiilor pentru combustibilii fosili, ieşirea din cărbune, stabilirea unei preţ pentru carbon”.
COP26 „a ţinut în viaţă obiectivele Acordului de la Paris, oferindu-ne şansa de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius”, a salutat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen.
„Am făcut progrese în realizarea celor trei obiective pe care ni le-am propus la începutul COP26” şi aceasta „ne face încrezători că putem oferi omenirii un spaţiu sigur şi prosper pe această planetă. Dar nu va fi timp de pierdut: ne aşteaptă în continuare o muncă grea”, a adăugat aceasta.