Pe tot parcursul pandemiei internetul a fost un colac de salvare pentru milioane de companii și singura conexiune cu cei dragi pentru mulți dintre noi. Cu toate acestea, spațiul cibernetic a devenit și un loc mai periculos, cu amenințări tot mai mari la adresa infrastructurii noastre critice, a proceselor noastre democratice și chiar a sănătății și siguranței noastre personale, inclusiv a copiilor noștri, a transmis președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său, la Forumul pentru Pace de la Paris.
“Uniunea Europeană se alătură și Apelului de la Paris pentru încredere și securitate în spațiul cibernetic. Pentru că cetățenii noștri trebuie să se simtă împuterniciți, protejați și respectați, online așa cum sunt offline”, a spus Ursula von der Leyen.
Președintele Comisiei Europene s-a concentrat în discursul său pe trei probleme: reziliența cibernetică, inteligența artificială, responsabilitatea platformelor. Ursula von der Leyen a amintit că securitatea cibernetică are un impact direct asupra vieții tuturor europenilor și a atras atenția că în 2021 atacurile cibernetice au vizat servicii și afaceri cruciale din întreaga Europă, extinzându-se chiar și la spitale și întregul sistem IT al serviciului de sănătate irlandez.
“Dorim să intensificăm cerințele de securitate cibernetică pentru sectoarele esențiale și dorim ca toate statele membre să se ridice la același nivel înalt, deoarece securitatea noastră colectivă depinde de fiecare verigă a lanțului. Vom avea o lege europeană de reziliență cibernetică, pentru a stabili standarde comune de securitate pentru dispozitivele vândute și conectate pe piața europeană. Scopul nostru este să ținem caii troieni în afara pieței noastre unice, contribuind în același timp la standarde mai ridicate de securitate cibernetică în întreaga lume” a subliniat șefa Executivului European.
Președintele Comisiei Europene a subliniat totodată că Inteligența Artificială “deja ne schimbă viețile în bine”, ajutând la detectarea atacurilor cibernetice sau la diagnosticarea mai precisă a cancerului. Cu toate acestea, a spus von der Leyen, pentru ca oamenii să aibă încredere în inteligența artificială, trebuie să gestionăm și riscurile din sectoare sensibile, cum ar fi, de exemplu, sectorul medical, al aplicării legii sau al ocupării forței de muncă. “Sunt foarte bucuroasă că acum lucrăm cu Statele Unite, în cadrul Consiliului nostru pentru Comerț și Tehnologie, pentru a defini principii comune pentru AI de încredere. În discuțiile pe care le-am avut miercuri cu președintele Joe Biden la Casa Albă, am explorat această activitate comună. Știm cu toții că, în timp ce regimurile autoritare explorează potențialul IA pentru a monitoriza disidența, Europa și Statele Unite își unesc forțele pentru a pune IA în slujba oamenilor”, a declarat von der Leyen.
Despre responsabilitatea platformelor, von der Leyen a subliniat că este nucleul Legii europene privind serviciile digitale și și-a exprimat speranța că legea va putea fi adoptată sub președinția franceză, anul viitor.
“Dacă algoritmii platformelor mari răspândesc discursuri instigatoare la ură, conținut ilegal sau dezinformare, acei algoritmi trebuie modificați. Știți rapoartele conform cărora analizele recente arată că dacă adolescenții, de exemplu, scriu „dietă” pe anumite rețele de socializare, algoritmul îi va viza în curând cu videoclipuri care promovează în mod activ tulburările de alimentație și anorexia. Nu putem lăsa să se întâmple asta. Este responsabilitatea noastră, ca autorități de reglementare, să prevenim acest lucru. Legea noastră privind serviciile digitale ne va oferi instrumentele necesare pentru a face acest lucru. Și îi mulțumesc președintelui Macron pentru apelul său de a susține drepturile copiilor în mediul digital”, a punctat președintele Comisiei Europene.
Un apel pentru eforturi mai mari pentru combaterea pericolele la care se expun copiii în mediul online au avut la Forumul pentru pace de la Paris și vicepreședintele american Kamala Harris și președintele francez Emmanuel Macron.
Forumul pentru pace de la Paris reunește lideri mondiali, organizații neguvernamentale, reprezentanți ai societății civile pentru a face schimb de opinii cu privire la provocările globale actuale. Evenimentul a fost inițiat de președintele francez Emmanuel Macron în 2018.