fbpx

Iranul a crescut la peste 120 de kilograme stocul de uraniu îmbogăţit la 20%

Teheranul a crescut la peste 120 de kilograme stocul de uraniu îmbogăţit la 20%, depăşind astfel un nou prag, a anunţat sâmbătă seară şeful Organizaţiei Iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami.

„Am depăşit 120 de kilograme. Avem mai mult decât atât. Poporul nostru ştie bine că ei (occidentalii) ar fi trebuit să ne dea combustibilul îmbogăţit la 20% pentru a-l folosi în reactorul de la Teheran, dar nu au făcut-o”, a spus Mohammad Eslami la televiziunea naţională, potrivit AFP.

„Dacă colegii noştri nu l-ar produce, am avea bineînţeles probleme cu lipsa de combustibil pentru reactorul de la Teheran”, a adăugat el.

Conform unor estimări de la sfârşitul lunii august, Iranul şi-a majorat stocul de uraniu îmbogăţit la 60%, cu mult peste limita autorizată de 3,67%, la 10 kg comparativ cu 2,4 kg în mai, în timp ce stocul de uraniu îmbogăţit la 20% care, teoretic, îi permite să producă izotopi medicali, utilizaţi în special în diagnosticul unor tipuri de cancer, a crescut de la 62,8 kg la 84,3 kg.

Încheiat în 2015 între Iran, pe de o parte, şi Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania, pe de altă parte, acordul nuclear de la Viena oferea Teheranului ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale în schimbul unei reduceri drastice a programul său nuclear, plasat sub control strict al ONU. Dar după retragerea unilaterală a americanilor din acord în 2018 sub preşedintele Donald Trump, Teheran şi-a abandonat treptat angajamentele.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.