fbpx

Cuba permite înființarea firmelor private

Guvernul cubanez a aprobat vineri o lege care autorizează înfiinţarea de Întreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM), o schimbare majoră pentru o ţară comunistă unde întreprinderile de stat reprezintă standardul, informează AFP, citată de Agerpres.

Aceste modificări vin la aproape o lună după ce mai multe mii de cubanezi au ieşit în stradă pentru a scanda „Libertate!” şi „Jos dictatura!”, cele mai mari demonstraţii din Cuba de la revoluţia care l-a adus la putere pe fostul Fidel Castro în 1959.

În ultimele luni, guvernul cubanez a accelerat reformele destinate modernizării economiei şi contracarării celei mai grave crize economice cu care s-a confruntat Cuba în ultimii 30 de ani. Lipsurile cronice de alimente, energie electrică şi medicamente au fost agravate de măsurile de combatere a Covid-19, care au afectat turismul, unul din cele mai importante sectoare.

Se estimează că aproximativ 600.000 de cubanezi, sau 13% din forţa de muncă, lucrează în sectorul privat. Însă aceşti aşa-numiţi „cuentapropistas” (persoane care trăiesc din propria afacere) cer de mult timp o structură legală care să permită în mod explicit afacerile lor.

Vineri, cu ocazia unei reuniuni a consiliului de stat, au fost aprobate noi reguli care permit înfiinţarea unor întreprinderi cu până la 100 de angajaţi. „Consiliul de stat aprobă decretul cu privire la „Întreprinderi Mici şi Mijlocii”, care permite integrarea lor coerentă în economie pentru a fi o parte din transformarea productivă a economiei”, se arată într-un document publicat pe pagina de Internet a Adunării Naţionale.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.